Maak pasta zoals de nonna’s het al jaren doen. Bekijk eerst het filmpje van de derde uitzending van Bubbels en Boerenkool op RTL4 (17 september 2017). Dan heb je alvast een idee hoe het deeg wordt bewerkt

Dit is de volledige beschrijving

Bereidingstijd: pasta maken 1,5 uur incl. rusttijd van het deeg.  Saus bereiden en pasta koken 10 minuten. De saus is gaar in de tijd dat het water en de pasta koken

[/fusion_text][fusion_youtube id=”Qy–Mssffr4″ alignment=”center” width=”800″ height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /][fusion_text]

 

Fettuccine al pomodoro

Nodig (voor 4-5 personen):

  • 300 gram bloem van zachte tarwe (kijk op verpakking naar ‘type 00’)
  • 3 eieren
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie extra vergine
  • 500 ml. passata di pomodoro (gezeefde tomaten zonder toevoegingen)
  • grof zout
  • 1 gedroogde peperoncino (chilipeper)
  • snufje zout
  • paar korrels suiker (indien nodig)
  • 2 eetlepels vers gehakte platte peterselie

 

Zet klaar:

  • een pan met ca. 3 liter water
  • koekenpan om de saus in te bereiden
  • plank (om de pasta op uit te rollen)
  • deegroller of houten bezemsteel
  • pastalepel (om de pasta uit de pan te scheppen)
  • borden
  • je favoriete wijn – omdat het altijd lekkerder kookt met een wijntje erbij

 

Bereiding:

  • Maak een bergje van de bloem op de houten plank en druk er met je vuist een kuiltje in
  • Breek 3 eieren in het kuiltje en voeg bloem toe van buiten naar binnen
  • Gebruik in het begin een vork om de bloem met het ei te mengen
  • Zodra het mengsel niet meer vloeibaar is, begin je met kneden
  • Kneed het deeg met liefde en een stevige hand totdat het soepel voelt (5 a 10 minuten) Tip: als het deeg te droog aanvoelt, maak dan je handen vochtig en kneed verder. Herhaal dit indien nodig
  • Zodra het deeg soepel aanvoelt, maak er een bal van en dek die af met folie
  • Laat het deeg 30 tot 60 minuten rusten in de koelkast
  • Na de rusttijd begin je met uitrollen van het deeg
  • Maak een ronde plaat, draai die telkens een slag en blijf steeds verder uitrollen
  • Strooi af en toe een beetje bloem op het deeg, zodat het niet plakt aan de deegroller
  • Het deeg is klaar als het zover is uitgerold dat je er bijna je hand door kunt zien
  • Rol het deeg op en laat het even rusten in een schone theedoek
  • Ondertussen bereid je de saus
  • Zet de pan met water op hoog vuur en houd de deksel op de pan
  • Doe olijfolie in de koekenpan totdat de bodem bedekt is. Zet de pan op het vuur.
  • Maak de knoflook fijn met een vijzel of plet het onder een mes
  • Voeg de knoflook toe aan de warme olie
  • Doe het peperoncino pepertje erbij, verkruimel het boven de pan en was je handen
  • Zodra de knoflook goudgeel gekleurd is, voeg je de passata toe en roer je de saus even door
  • Het is nu tijd om de pasta te snijden. Neem de rol uit de theedoek en snijd reepjes van ca. 0,5 cm. Je houdt nu rolletjes deeg over
  • Wikkel de rolletjes af en leg de fettuccine op de theekdoek te drogen. Je kunt ze ook ergens overheen hangen. Dat is vooral handig als je ze een paar uur van tevoren maakt
  • Als het water kookt, voeg dan een vuist grof zout toe en doe de fettuccine in de pan
  • Draai het vuur onder de pasta lager, maar zorg dat het water blijft koken. De pan blijft nu zonder deksel. Een drupje olijfolie voorkomt dat het water overkookt
  • Proef de saus en bepaal of er wat zout bij moet. Soms zijn de tomaten wat zuur, doe er dan een paar korreltjes suiker bij
  • Zodra de fettuccine drijven zijn ze gaar. Dit duurt maar een paar minuutjes, omdat het verse pasta is. Proef even of ze ‘al dente’ (beetgaar) zijn
  • Schep dan de pasta uit het water direct in de pan met saus. Meng pasta en saus. Laat de smaken een minuutje samenkomen en haal dan de pan van het vuur.
  • Voeg de peterselie toe
  • Verrijk het gerecht met een beetje rauwe olijfolie extra vergine
  • Verdeel de pasta over de borden
  • Rasp eventueel wat pecorino of parmezaanse kaas over het gerecht en dien op

 

Dit is een authentiek pastagerecht. Traditioneel en vegetarisch.

Je kunt ervoor kiezen op als ‘secondo’ (tweede gerecht) een stukje vlees of vis met wat extra groenten te serveren.

Namens de nonna’s van Italië, geniet van de maaltijd en van elkaars gezelligheid!

Buon appetito!

 

Liefs, Piero & Diana

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Pin It on Pinterest

Share This