Lekkere gerechten met oud brood; panzanella en bruschetta met friselle

In Italië wordt geen oud brood weggegooid. Gelukkig maar, want je kunt er heerlijke gerechten mee bereiden. In de video laat Piero het al zien. Wil je zelf ook panzanella of friselle maken, lees dan verder.

Panzanella is een salade van oud brood. In Nederland kun je dat bijvoorbeeld doen met het stokbrood, dat over is gebleven of met een ambachtelijk brood, dat hard is geworden. Je kunt er van alles doorheen doen, maar de basis is dat het brood bevochtigd wordt met water, olijfolie en het sap uit verse tomaten. Bereid deze salade 2 a 3 uur van tevoren, zodat de ingrediënten goed in het brood trekken.

Panzanella, een salade met oud brood

Nodig (voor 4-5 personen):

  • 2 oude (uitgedroogde) stokbroden, bruin en wit door elkaar kan goed
  • een schaaltje water
  • 5 flinke tomaten, liefst rijpe
  • 1 grote rode ui
  • olijfolie extra vergine
  • 5 a 6 eetlepels vers geraspte pecorino of parmezaanse kaas
  • zout en peper uit de molen
  • 10 blaadjes verse basilicum
  • olijven
  • naar keuze stukjes bleekselderij, paprika en/of rucola
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • balsamico azijn

Zet klaar:

  • schaal om de panzanella op te dienen
  • grote opscheplepel
  • borden
  • kaasrasp

Bereiding:

  • snijd het brood in stukjes van ca. 5 cm
  • bevochtig het kort onder de kraan of doop de stukjes in het schaaltje water
  • doe het brood in de schaal
  • halveer de tomaten en knijp het sap uit boven het brood
  • snijd de rest van de tomaat in stukjes en voeg dit toe
  • snijd de ui fijn en voeg toe
  • doe de olijven erbij, eventueel in stukjes
  • olijfolie mag er rijkelijk overheen gesprenkeld, de smaken trekken in het brood
  • pecorino of parmezaanse kaas erbij
  • op smaak brengen met zout, peper en oregano
  • snipper de basilicumblaadjes (niet snijden) erdoor
  • je kunt de salade aanvullen met alles wat je lekker vindt, zoals paprika, rucola of bleekselderij is kleine stukjes
  • proef even en voeg eventueel nog wat balsamico azijn toe
  • roer de panzanella goed door en laat een paar uur staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken

 

Bruschetta met friselle

Friselle zijn plakken brood, die gedroogd worden verkocht. Je kunt ze in de panzanella gebruiken, maar nog lekkerder is het om ze als voorafje of lunch te eten.

  • Besprenkel de friselle met water net als bij de panzanella
  • Beleg ze met plakjes tomaat en rode ui
  • Besprenkel met je lekkerste olijfolie
  • Maak op smaak met peper, zout, oregano en verse basilicum
  • Laat een uurtje staan, zodat de smaken goed intrekken

Namens de nonna’s van Italië, geniet van elke maaltijd en van elkaars gezelligheid

Buon appetito!

Liefs, Piero & Diana

Meer laatste nieuws en recepten

Alle
Pers
Recepten
Workshops

Pin It on Pinterest

Share This